Een fotoshoot is niet iets dat je dagelijks doet en is daarom toch vaak een beetje spannend. Natuurlijk wil je dat er uit de fotoshoot mooie foto’s komen. Hier heb je zelf ook wat invloed op, hieronder geef ik je wat tips die ervoor zorgen dat jouw foto’s nog mooier worden! Lees die tips ook allemaal goed door en nog belangrijker: Doe er wat mee. Je zult zien dat de foto’s dan echt nog mooier worden!

HULP

Ik begin meteen met iets waar veel mensen zelf niet aan denken, iemand die helpt bij de fotoshoot. Vraag iemand mee naar de shoot waar jij je bij op je gemak voelt. Deze persoon kan helpen om de aandacht van het dier te trekken terwijl ik foto’s maak en jij je dier op zijn plek houdt of samen met je dier op de foto gaat. Vraag wel iemand die goed mobiel is, want bij sommige dieren moet je heel wat uit de kast halen voor je hun aandacht trekt. Denk aan op en neer springen, zwaaien, geluidjes afspelen en andere dingen waarmee de aandacht getrokken kan worden. 

LOCATIE

Denk van te voren goed na over een locatie. Hoe mooier de locatie, hoe mooier je foto’s worden! Ook kan een locatie iets doen met de sfeer van je foto, wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een oud gebouw krijg je een andere sfeer als bij een mooi stuk natuur. Denk bij natuur aan het strand, het bos of een mooie bloemenweide. Wil je blackfoto’s? Dan heb je een locatie nodig waar je een ruime ingang hebt waar het binnen donker is en waar aan de voorkant het zonnetje schijnt, bijvoorbeeld een grote staldeur. Let dan ook op hoe laat de zon ongeveer mooi voor de stal schijnt zodat we een goede tijd afspreken om deze foto’s te maken. Kies je niet voor blackfoto’s maar juist een mooi plekje buiten, bedank dan ook wat voor sfeer je wil. Ik fotografeer graag bij de zonsopkomst, er ligt dan nog wat dauw over de grond en de zon is mooi. Je moet hiervoor wel vroeg opstaan natuurlijk, zeker in de zomer! Overdag kan natuurlijk ook, maar dan is de kans aanwezig dat het licht wat feller is en minder warm licht geeft. Het is dan ook van belang dat je dier goed ontspannen stil kan staan. Als je dier dit niet goed kan oefen dit dan een aantal keer voor de fotoshoot. Twijfel je over de locatie? Stuur mij dan wat foto’s van de omgeving zodat we samen kunnen kijken of de locatie geschikt is of dat we misschien toch beter een andere locatie kunnen uitkiezen. 

BADDEREN

De mooiste foto’s zijn natuurlijk de foto’s waar je dier schoon en netjes opstaat. Je ziet het meteen terug op de foto als het baasje zorg en aandacht heeft geschonken aan het uiterlijk van het dier. Was je dier dus een dag van te voren, dan is hij tijdens de shoot mooi droog. Als je dier ook dringend toe is aan een borstel beurt, borstel hem dan ook goed of breng een bezoekje aan de trimsalon zodat je zeker weet dat hij er tip top uit ziet tijdens de fotoshoot. Heb je een paard? Bedenk dan ook van te voren of je zijn manen wilt invlechten of juist los wilt houden. Jij bepaald wat je het mooiste vindt. 

KLEDING

Tijdens de shoot kun je altijd een of meerdere kledingwissels doen terwijl ik even op je dier let. Maar denk van te voren wel goed na over je kleding keuze. Heb je bijvoorbeeld een paard mee en wil je rij foto’s maken? Zorg dan dat je kleding goed matcht met het dekje en de bandages / peesbeschermers. Heb je een locatie met veel roze bloemen, bedenk dan of die mooie oranje jurk daar echt wel goed bij zou passen. De kleurencombinatie is een belangrijke factor die ook de sfeer in de foto mee bepaald. Als je voor monochrome/ analoge kleuren (kleuren binnen dezelfde kleurtoon of kleuren die naast elkaar liggen in het kleurenwiel. Bijvoorbeeld licht bruin tot donker bruin.) kiest krijg je een rustig en sfeervol beeld in je foto. Als je juist complementaire kleuren (kleuren die in het kleurenwiel tegenover elkaar staan zoals groen en rood.) kiest krijg je minder sfeer in je foto omdat de kleuren afleidend werken. Probeer ook om niet meer dan 2 of 3 kleuren te combineren met elkaar en vermijd drukke patroontjes / teksten op je kleding, zo worden de foto’s niet te druk. Maar wat ook heel belangrijk is: draag kleding waar je jezelf prettig en mooi in voelt. Dit straal je dan ook uit tijdens de fotoshoot.

ACESSOIRES

Heb je thuis een super leuke koffer waar je je dier in wilt laten zitten? Of misschien heb je voor jezelf ook nog wel een leuke hoed of een mooie ketting die je mee op de foto wilt, neem het dan mee. We kunnen op de locatie bekijken wat we wel of niet gebruiken. Je kunt beter teveel meenemen als achteraf spijt hebben dat je iets niet hebt meegenomen.

WAT NEEM JE NOG MEER MEE

Naast iemand die wil helpen en een goed humeur zijn er nog meer dingen handig om mee te nemen. Zorg dat je een droge handdoek mee neemt, als je dier dan vies word kunnen we hem daar een beetje mee schoon wrijven. Wat ook handig is om mee te nemen is het favoriete speeltje van je dier om zijn aandacht mee te trekken en om tussendoor even te spelen. Wat ook niet kan ontbreken zijn beloningssnoepjes! Hier kun je ook zijn aandacht mee trekken en uiteraard mee belonen voor zijn harde werken. Zo blijft het voor je dier ook leuk 🙂 Heb je een super mooie halsband of hoofdstel dat je juist wel op de foto wil hebben? Poets deze dan ook netjes op voor de shoot en neem ze ook mee. Als je met een paard komt is een hengstenketting ook altijd handig om bij je te hebben, deze is makkelijk weg te photoshoppen. Zelf neem ik ook fotohalsters en lijntjes mee. Als je dier niet los kan staan en je wilt het wel zo laten lijken kunnen we deze omdoen en werk ik die alter weg in de foto. Deze zijn geschikt voor vrijwel alle dieren vanaf kat formaat.

Zo, nu je al deze tips hebt gelezen moet het helemaal goed gaan komen! We houden de weersverwachting goed in de gaten en als het echt alleen maar gaat regenen die dag dan verzetten we de shoot naar een samen te bepalen nieuwe datum. Als het bewolkt is, is dit niet erg. Soms is dat zelfs mooier dus maak je hier niet druk om. Een dag van te voren hebben we hier nog even contact over. Let op, als het de hele dag gaat regenen waardoor we de shoot moeten verplaatsen zijn hier natuurlijk geen kosten aan verbonden. Als je wilt annuleren of verplaatsen om een andere reden zijn hier de algemene voorwaarden op van toepassing. Als de afspraak is gemaakt kan er niet kosteloos worden afgezegd omdat ik deze tijd voor jou in mijn agenda heb gereserveerd en daar geen andere werkzaamheden of fotoshoots kan inplannen. Mocht je de afspraak willen verzetten dan zitten hier kosten aan verbonden omdat ik extra tijd kwijt ben om dat plekje weer op te vullen.